Ръст в пазаруването с кредитни картиВъв физическите магазини купуваме храна,

...
 Ръст в пазаруването с кредитни картиВъв физическите магазини купуваме храна,
Коментари Харесай

Бягаме от кеша заради таксите на банкомата

 
Ръст в извършването на покупки с кредитни карти Във физическите магазини купуваме храна, а онлайн – развлечение
Значителен растеж при потреблението на кредитни карти за покупка на артикули - по този начин както е в западните страни, а не за изтегляне на пари от банкомат. Тази наклонност е следена през втората половина на 2021 година, сочи изследване на БНП Париба Лични Финанси. Това е значима смяна - допреди няколко години най-разпространената трансакция в България беше изтегляне на 400 лв. от банкомат. Тенденцията за все по-разумно потребление на кредитни карти се потвърждава и от растежа на потреблението на картите на ПОС терминали. Делът на заплащанията на ПОС доближи 73%, а в интервала юли-декември 2020 година беше 70%. В същото време делът на тегленията от банкомат се намалява до 18%, до момента в който година по-рано беше 22%.

Според данните на БНП Париба Лични Финанси, през второто полугодие на 2021 година междинният размер на преводите през POS терминал е 60 лв., което е със 7 лв. повече спрямо година по-рано. От банкомат хората теглят приблизително 163 лв..

Кредитните карти се употребяват освен за покриване на ежедневни потребности като покупка на храна, само че и за доста други цели. Например кредитните карти се употребяват все по-често в заведения за хранене, за заплащане на битови сметки и на артикули, доставени от куриерски услуги, за развлечение и за качествено превозване на времето.

Проучването демонстрира още, че финансовата просвета на българите се покачва и хората ръководят все по-разумно парите си. Доказателство за това е фактът, че в интервала юли-декември 2021 година 51% от хората са покривали употребяваната сума по кредитните си карти в границите на гратисния интервал и по този начин са избягвали заплащането на рента.

17% е растежът на броя на покупките на артикули на равни вноски в границите на лимита на картата. Това е новаторско приложение на кредитните карти, издавани от БНП Париба Лични Финанси, което разрешава на хората да възнамеряват по-добре бюджета си. Освен това, с покупките на погашение, българите са в крайник с все по-модерната наклонност „ Купи в този момент, заплати по-късно “ и отсрочват заплащанията във времето, което им разрешава да не натоварват фамилния си бюджет.

Все по-голямата убеденост на хората при потреблението на кредитни карти се потвърждава и от растежа от 21% на броя на преводите през втората половина на 2021 година в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Българите ги използват  главно в хранителни магазини /36% от трансакциите/ и за развлечение и отдих /20%/. На трето място в топ задачите с 14% от преводите е извършването на покупки в профилирани магазини като „ Направи си самичък “, за обзавеждане и други. Четвъртата позиция с 6% е за транспортни разноски.

Според специалистите на БНП Париба Лични Финанси, растежът на потреблението на кредитни карти е движен от четири съществени фактора. Първият е непрекъснатото повишение на финансовата просветеност на хората, които осъзнават преимуществата на този инструмент и удобството, което той дава.

Вторият фактор е все по-големият брой артикули и услуги, които могат да бъдат закупени с кредитна карта. Третото пояснение е пандемията и желанието на хората да пазарят отдалечено в безвредна среда. Според данните на банката, междинната сума на онлайн преводите през втората половина на 2021 година е била 65 лева, което е растеж от 12% спрямо интервала юли-декември 2020 година Четвъртият мотор на растежа е улесненият достъп до този финансов инструмент.

Новото издание на изследването демонстрира забавни разлики сред потреблението на кредитни карти във физически и онлайн магазини. В комерсиалните обекти хората ги употребяват най-често за покупка на храни и питиета. На втора позиция са заплащанията на артикули, доставени от куриери. Третата позиция е за гориво, а четвъртата – за покупка на уреди за семейството.

Топ задачите при потребление на кредитни карти в цифрова среда са изцяло разнообразни. На първо място е категория „ Забавление и отдих “. Веднага след нея са паричните преводи. На трето място е онлайн заплащането на вноски по заеми.

Второто издание на изследването „ Личните финанси на българина “ от БНП Париба Лични Финанси в България е основано на статистическите данни за преводите с дейни кредитни карти, издадени от банката. То обгръща интервала юли-декември 2021 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР